diumenge, 26 de maig del 2013

Els "cervells" de la moció de censura.


Arturó Torró (Alcalde del PP de Gandia) i Xavi López (ex-EU i company de la trànsfuga de La Vall).
La trànsfuga de La Vall va enviar al seu company sentimental, Xavi López a negociar amb BLOC i PSPV una vegada rebutjà el pressupostos. Suposadament van demanar 30.000€ per contractar els serveis d´una empresa externa, que curiosament, pretenia ser la del propi López.

La moció de censura de Tavernes, presentada pel PP i la regidora trànsfuga Karina Vercher, té tots els aspectes d'un "culebró".

Vercher, expulsada d'Esquerra Unida fa mesos, va aconseguir que un jutjat decretara una mesura cautelar per la qual es declarava nul, temporalment, l'acord plenari pel qual perdia la condició de membre del grup d' eixa formació passant automàticament a ser regidora no adscrita. Eixa resolució judicial està recorreguda des de fa temps pel propi Ajuntament de Tavernes, que en el seu moment va elevar al jutge les al·legacions sobre el cas i que no van ser tingudes en compte pel magistrat a causa d'un problema intern del jutjat que va "traspapelar" el document.

A més, està pendent un altre recurs d'Esquerra Unida sobre el mateix assumpte, ja que un altre jutjat de Sueca li va donar la raó quant a l'expulsió de Vercher, al que se suma ara la presentació davant un altre jutjat de les al·legacions a la moció de censura acceptada pel Secretari Municipal. I és que el Govern de Tavernes entén que la regidora trànsfuga no pot signar la moció a causa que continua sent regidora no adscrita tenint en compte les irregularitats legals detectades. La Llei antitransfuguisme és clara sobre aquest tema impedint que regidors expulsats de les seues formacions puguen signar mocions de censura per a impedir que canvien la governabilitat d'un ajuntament mitjançant eixe recurs.
De fet, algunes fonts del govern consideren que el Secretari Municipal es va extralimitar en les seues funcions acceptant el document de la moció de censura i emetent un informe favorable a la mateixa, amb un breu lapsus de temps (es diu que en amb prou de faena, unes dues hores) de diferència.

Siga com siga, els pocs dies que queden per a l'acte de la moció de censura on Manolo Vidal, portaveu del PP, hauria de ser electe com a Alcalde en substitució de Jordi Juan (BLOC-Compromís), es presenten envoltats d'incògnites sobre la possibilitat que en eixe lapsus es produïsca una resolució judicial que modifique substancialment la situació.

O, pot ocórrer que, com a Benidoleig, una moció de censura presentada per regidors trànsfugues del PSOE juntament amb el PP, acabe triomfant d'entrada i setmanes després, un jutge acabe tombant-la com ha ocorregut.

De totes maneres, ningú dóna per fet res fins al mateix moment del plenari on ha de discutir-se la moció, previst per a dimecres que ve 29, a les 12.00h.

Siga com siga, tant el PP provincial com el regional a través d'alguns dels seus principals dirigents han recolzat la moció de censura presentada pel seu grup municipal en Tavernes, assenyalant que és “perfectament legal” i al fet que Karina Vercher, “no és una trànsfuga”. 

Arturo Torró i Xavi López

Que la moció de censura estava en marxa molt abans del "trencament" de Vercher amb el govern del que formava part, és la impressió que es té en Tavernes, tenint en compte l'actitud de la regidora i el seu entorn des de fa mesos.

En eixe sentit s'apunta al fet que ja la mateixa nit electoral, en què va eixir triada amb els 800 vots que va obtenir Esquerra Unida, la regidora ja va posar distància amb el seu partit, arribant a complicar de manera quasi decisiva la formació d'un govern d´esquerres i progressista en la localitat.
De fet, ja llavors es considerava com a personatge clau en tota aquesta història a algú de l'entorn de la regidora que no és un altre que l'ex candidat a l'Alcaldia de Gandia i excoordinador d'EU, Xavier López, com el gestor del tot el conflicte.

López havia abandonat Esquerra Unida l'any passat i des de llavors, alguns dels membres que li van acompanyar en l'eixida, s'han integrat en Iniciativa, formació que està integrada en Compromís, curiosament la mateixa a la qual pertany l'Alcalde Tavernes, Jordi Juan. Però López no va donar eixe pas, encara que igual que Vercher, van intentar integrar-se sense obtenir resposta positiva dels nacionalistes que no van voler obrir un front amb Esquerra Unida, precisament per la condició de la regidora expulsada d'aquella formació, per no respectar la disciplina de partit, no acudir a les reunions ni tampoc destinar a aquest els 400 euros mensuals que es rep com a assignació a grups polítcs.

El ben cert és que després, en la negociació dels pressupostos municipals, de la qual Vercher pràcticament no va participar donant excuses de tot tipus, segons el govern municipal, per a no assistir, el que sí va aparèixer va ser Xavier López, presentant-se a si mateix com a “assessor” de la regidora.
Les exigències d'aquesta passaven per dotar amb 30.000 euros anuals una partida de Participació Ciutadana, departament que dirigia, per a poder contractar a una persona de la seua confiança que li portara la gestió del mateix.
Per a tots va quedar clar que eixa persona tenia nom i cognom i que era Xavier López el triat.
La negociació va acabar com se sap, és a dir amb Vercher votant en contra els pressupostos juntament amb el PP.

Ara bé, la declaracions de l'Alcalde de Gandia, Arturo Torró, assenyalant que havia participat i ajudat a muntar la moció de censura en Tavernes van obrir la hipòtesis de la connexió entre López i el PP de Gandia, alguna cosa que se sospitava des de feia temps.

Tant com des de la campanya electoral de 2011, on López va obtenir un protagonisme inusitat en una televisió local controlada per Torró. Hi ha els qui van més enllà i assenyalen que al suport de Torró a López no s'hauria quedat només en açò, sinó en alguna col·laboració més concreta.

De fet López en les seues intervencions arremetia contra el PSOE i Bloc, mentre que el suposat “enemic” de l'esquerra, el PP, no rebia ni la més mínima censura.
Amb tot, EU de Gandia va tenir amb prou faenes uns resultats marginals en aquelles eleccions, la qual cosa no lleva que la relació entre Torró i López s'haja mantingut en el temps.

L'altra línia d'acció de Torró en aquest cas ha estat a convèncer a Alfonso Rus i Serafín Castellano de la bonança de la moció de censura que estava coent-se llavors. Els dubtes del PP de València radicaven sobretot en la condició de Vercher com a trànsfuga d'un grup d'esquerres.

Tot es va solucionar, com es veu, a temps per a arribar a la discussió dels pressupostos, rebutjar-los, i iniciar així el camí de la moció de censura.