dissabte, 18 de maig del 2013

Romeu va guanyant terreny al PSPV: preocupació entre el Lermisme


El millor indicatiu de que les propostes de Francesc Romeu, portaveu de l’Executiva Nacional del PSPV, per regenerar el socialisme estan generant preocupació entre el lermisme és que el diari Levante-BOL (Butlletí Oficial del Lermisme) ha ignorat per complet l’acte de presentació del llibre de Romeu que es va celebrar aquest divendres a València. Fer el buit, però, pot ser el millor revulsiu per a Romeu.

El portaveu del PSPV exposa en el seu llibre ‘Fins a ací hem arribat’ una proposta de canvi institucional per a “millorar la qualitat democràtica” que passa, al seu judici, per “revisar el model de la Prefectura de l’Estat per a dotar-la de major transparència, control i participació ciutadana” i que siguen els espanyols “els que decidisquen com ha de ser eixa institució”. També advoca per l’eliminació del Senat així com qualsevol estructura administrativa que no siga útil als ciutadans o que estiga duplicada.
 
Aquestes són algunes de les idees que postula en el llibre que ha presentat aquest divendres en el Centre Octubre de Cultura Contemporània de València. L’obra és un conjunt de reflexions que aportarà per a “reforçar l’ideari del PSOE en la Conferència Política que el partit celebrarà el pròxim mes d’octubre”, segons ha informat en un comunicat.
 
Romeu proposa en el seu llibre la creació d’eines per a “regenerar la democràcia espanyola, conservant aquells consensos que van fer possible la Transició i creant altres nous més d’acord amb la realitat del segle XXI”. Segons Romeu, “el PSOE ha sigut superat per una realitat que ens ha desbordat: És urgent donar-li un nou sentit al socialisme espanyol per als pròxims anys”.
Per a açò, Romeu proposa en el seu llibre tres eixos bàsics d’actuació. El primer un canvi en el model institucional en el qual, a més d’assenyalar la Prefectura d’Estat i el Senat, aposta per una reforma de la llei electoral que obligue a tots els partits polítics a celebrar primàries i a instaurar el sistema de llistes obertes.
 
Així mateix, proposa que el president del Govern siga triat en unes eleccions específiques separades de les legislatives i que el seu mandat no puga ser superior als vuit anys i que es fixe per llei els salaris de tots els càrrecs públics d’Espanya.
Un segon apartat sobre el model social, en el qual Romeu afirma que els socialistes “s’han quedat sense banderes de referència perquè les que han defensat durant dècades ja formen part de la nostra societat”.
Per açò, considera que “és hora d’articular un model social de convivència que respecte i defense la sanitat i l’educació pública, universal i laica, però hem d’anar més enllà defensant un nou concepte d’igualtat, on l’educació i formació siga pilar fonamental i es garantisquen les mateixes oportunitats i possibilitats perquè cadascun puga fer amb llibertat el seu propi pla de vida”.
En el tercer pilar del seu llibre, el model econòmic i productiu, Francesc Romeu afirma que l’Estat “ha de traure a la societat de la crisi de la mateixa forma que ja ho va fer durant la crisi de 1929″.
“Estem en l’era en què la política ha de centrar-se en les persones, l’aposta per la creativitat, la recerca, la ciència i la intel·lectualitat en tots els seus àmbits i, sobretot, en la necessitat d’abanderar el respecte i promoció del medi ambient”, apunta.
Romeu també introdueix noves bases i propostes directes per a generar ocupació, per un nou sistema fiscal progressiu “que no tinga por d’exigir a les grans fortunes que aporten més, revisar el Concordat amb la Santa Seu i de reinvertir els béns de l’Estat a favor del ben comú”.
 
El portaveu socialista considera que han de ser els socialistes “els que lideren el major programa de reformes de la història d’Espanya”. “S’ha de parlar, sense por, de tot: des de les mateixes estructures de l’Estat passant per la seua Prefectura a les reformes econòmiques, socials i polítiques que precisa l’Espanya del segle XXI”.
 
D’una altra manera, “el PSOE corre el risc de caure en la marginalitat política i perdre la seua hegemonia entre els sectors progressistes de la població”, ha apuntat Romeu, per a qui “és l’hora d’un renaixement de la política per a les persones”.