dilluns, 6 de setembre del 2010

Dels Alps italians a Sueca




Obrint Pas, que tancaren passat divendres l'apartat musical del 'Festival des peuples minoritaires' a Italia, preparen ja el seu concert a Sueca del proper dissabte.
No cap dubte de que són -amb l'excepció de La Habitación Roja, que prompte viatjaran a Mèxic- la nostra principal referència musical a nivell internacional, però malgrat això, els valencians Obrint Pas continuen estenent la seua flama a nous territoris. Després de xafar escenaris a Veneçuela, Croàcia, Alemanya o Cuba, ahir va ser el torn d'Itàlia. Concretament en el territori autònom de la Vall d'Aosta, en el centre dels Alps, on el grup de Benimaclet va dur el seu rock amb dolçaina als més de 5.000 assistents a la segona edició del Festival des peuples minoritaires.

En esta edició, els organitzadors d'esta trobada de pobles sense estat, van triar als valencians perquè fóren els encarregats de posar música a la darrera jornada d'una trobada on van haver conferències i debats sobre l'Europa dels pobles. La Vall d'Aosta forma part d'Itàlia però té una espècie de règim d'autonomia similar al de Sardenya. Allí conviuen l'italià i el francés amb la seua llengua autòctona, l'arpità, una llengua francoprovençal que viu, salvant les distàncies, una situació similar al valencià a les nostres terres.

Però, la gira d'Obrint Pas no es va aturar a Itàlia, ja que al dia següent ja actuaven a Solsona, tan sols una setmana abans de que la gira retorne a casa nostra, primer divendres, actuaran a Cambrils, i finalment dissabte els de Benimaclet aniran a Sueca on, acompanyats per Orxata Sound System i els històrics Malajunça (que tornen després d’anys sense actuar), realitzaran un concert gratuït al pavelló cobert de la localitat. Després d'este, tan sols la seua presència al Lumbreiras Rock els separarà de l'estudi, on es tancaran per a gravar un nou disc que vorà la llum a 2011.