dimecres, 9 de novembre del 2011

Els fraus de comerços de taronja alcen brots racistes. L´abús als immigrants perjudica al collidor de la terra.

La Inspecció de Treball està alçant actes d'infracció a empreses i signatures de treball temporal (ETT) del Camp de Morvedre per «frau i abusos en la contractació» de personal per a la campanya citrícola, segons ha confirmat a Levante-EMV la responsable de la Federació Agroalimentària de CC OO en la comarca, Empar Aguilar.

Aquesta situació a més està provocant discriminacions dins de les colles de collidors que ja han acabat en diverses baralles amb tints racistes, on espanyols s'enfronten a immigrants ja que, segons CC OO, a aquests últims se'ls donen facilitats per a treballar més per menys diners. «La conjuntura és molt complicada i aquesta greu situació està induint a la xenofòbia. Ja s'han començat a veure els primers brots xenòfobs en els camps quan la campanya acaba de començar» , comentava Aguilar.

El problema, al seu judici, s'inicia en les contractacions «en acudir a algunes ETT» i contractar treballadors com a esporàdics quan l'ocupació és per un període determinant amb principi i fi. «D'aquesta manera abarateixen el cost fins a un 40%» respecte a la contractació d'un fix discontinu com s'arreplega en el conveni de la recol·lecció de cítrics.

Però a part d'aquesta pràctica, que CC OO considera «frau», la Inspecció de Treball també està posant sancions en la comarca per «abusos», que es concreten en diversos punts.

D'una banda, aquest tipus de contractes es realitzen al col·lectiu més feble que és l'immigrant, fins i tot «hi ha ETT que només volen contractar-los a ells». A aquesta situació se li suma el pagament d'una quantitat al mes en concepte de transport o trasllat al camp que ronda els 20 euros.

Salaris per sota del conveni

A més, «els salaris estan per sota de conveni i els immigrants cobren la meitat que un espanyol o que un fix discontinu», desvetlava Aguilar , sent d'1.20 a 1.40 euros el calaix per als estrangers i de 2 a 2.2o per als autòctons.

Aquest és sens dubte un dels punts claus en els conflictes que es creen entre els treballadors ja que, segons CC OO, a l'empresari li interessa més que recol·lecte un estranger, ja que li paga menys, que a un espanyol, la qual cosa li permet obtenir més benefici. «Com els ix més rendible , els posen facilitats en el treball com deixar-los els calaixos al seu abast, perquè no s'entretinguen a anar a per ells; així, recol·lecten més ràpid i més taronges que els que han de perdre el temps a anar a cercar-los i que en moltes ocasions no troben o no queden perquè estan en mans dels estrangers; alguna cosa que, lamentablement, ja ha provocat diverses baralles entre ells», denunciava la responsable de la Federació Agroalimentària.

La conjuntura es complica amb l'existència de colles sense permís de treball. Segons el sindicat, encara que la contractació il·legal està més controlada, segueixen existint grups de recol·lectors sense papers.


3 comentaris:

Anònim ha dit...

L'abús als immigrants perjudica al collidor de la terra. I a l'immigrant no. L'abús el fa feliç. Collons tu, quins titulars.

cullidor del terreno amb contracte ha dit...

això de 2 o 2.2 € ja ho voldria vore jo , i una merda .... la cosa esta aixina 1.20 per els espanyols o mes ben dit els del terreno i sobre 0.60 per els estrangers de les putes ETTs ... Aixina que la tal Aguilar pregunte mes o faça la seua feina ben feta , que ja que la té i la cobra al menys que la faça .. Dic jo .....

Anònim ha dit...

pareix mentira que ni govern ni sindicats es claven en eixos abusos, tot el mon sap el que esta pasant i ningu poso fi a esta situacio,cobren per baix preu del estipulat i molts estan ilegals, ens auriem de borrar tot els mon dels sindicats, no valen per arres, sols per a omplirse les buxatques i afavorirse ells.