dijous, 14 de juliol del 2011

Per als concerts encara hi ha diners

Alfonso Rus, i el DJ Ximo Bayo.



La Diputació de València estrena legislatura però encara llastra assumptes pendents. Un seria Sona la Dipu, la sèrie de concerts per pobles (la majoria governats pel PP) camuflats com a concurs musical, que arriba este cap de setmana a les seues semifinals. En elles l'organisme presidit per Alfonso Rus invertirà de nou xifres astronòmiques que contrasten amb el promès als pobles en el seu recent discurs d'investidura.

Cinc milions d'euros: la xifra sonava bé, i més anunciada amb tant de rebombori. Eixos eren els diners que prometia esta setmana, al seu discurs d'investidura, Alfonso Rus als ajuntaments per a que pagaren els seus serveis municipals. La seua mesura estrella anava acompanyada d'un discurs en què demanava als consistoris que no s'excediren en les seues despeses ni en les seues competències.

Però este esperit renovat contrastava amb la política practicada pel president de la Diputació en l'anterior legislatura, com queda palés en el concurs musical Sona la Dipu que, engendrat la passada legislatura, irromp encara en la present este mateix cap de setmana amb els seus semifinals. I és que el que costa realitzar cadascun dels seus concerts, que suposen una curiosa competència per a la Diputació, fa empal·lidir als 18.000 euros de mitjana que correspondrien a cada poble de la província del repartiment dels cinc milions anunciat per Rus.

Perquè a banda dels grups novells —tots en castellà— que participen als diversos concerts organitzats per la Diputació en el marc del concurs, tots els recitals compten amb un cap de cartell “consolidat”, també en castellà, i molt car, donat que sol ser un grup de l'òrbita de les radiofórmules, el que comporta un elevat catxé de contractació. A cau d'exemple: el 17 de març actuava al concert de presentació del concurs -a Xàtiva, poble d'Alfonso Rus- el líder d'El Canto del Loco, Dani Martín, qui sol cobrar entre 50 i 60.000€.

Menys haurà rebut la banda liderada per Carlos Goñi, Revolver, que l'any passat cobrava de la Diputació 24.000€ per actuar a la Plaça de Bous de Xàtiva, i que enguany tocava a Canals. El 15 d'abril, el protagonista del concert de la Dipu a Massamagrell era Melendi, qui en 2007 -abans d'arribar al número 1 amb el seu últim disc- cobrava una xifra entorn els 70.000€ (sense comptar les despeses derivades del muntatge, entre d'altres), i 35.000€ van ser els euros que li costà a l'organisme provincial contractar a Mägo de Öz per tocar al mateix concert que Revólver l'any passat. Enguany tocaven a Sagunt, i és de suposar que hauran cobrat una quantitat similar a la de l'estiu passat. L'última de les xifres que podem barallar des de l'Informatiu és la dels concerts que M-Clan donà a Mislata i a Gandia, emmarcats també dins el concurs de l'organisme que presideix Rus. Els murcians tenien en 2007 un catxé que rondava els 33.000€ en 2007, una xifra que podria haver disminuït lleugerament degut a la crisi i a la xicoteta baixada de popularitat de la banda.

A pobles governats pel PP i sense música en valencià
Un altre punt crida l'atenció al concurs que organitza l'ens presidit per Alfonso Rus, i és l'elecció de les poblacions a on s'organitzen estos esdeveniments. Totes elles, a excepció de Gandia (en el moment en què s'organitzà el concert) comptaven amb governs locals presidits pels popularistes valencians. Alguns dels seus alcaldes, com és el cas de Manuel Corredera a Mislata, necessitaven banys de masses de cara a les eleccions, davant les seues negatives perspectives electorals -encara que finalment a Corredera el concert de M-Clan el 14 de maig (una setmana abans d'eleccions) no li serví per a pegar la volta a huit anys de gestions polèmiques al seu consistori.

L'any passat, només Requena va rebre la visita del certamen sense estar governada pel PP, pel que la situació que es viu enguany no és nova. El que sí ha volgut canviar en esta edició la Diputació és el lloc triat per celebrar-ne la gran final, després de la polèmica de l'any passat, quan es trià Xàtiva, poble natal del president de la Diputació, per celebrar-hi el concert més car del certamen. Esta vegada serà Utiel (també governada pel PP) la que celebre l'esdeveniment el proper 29 de juliol. Tot i això, Alfonso Rus no ha deixat el seu poble de costat, mercès a l'actuació de Dani Martín el passat mes de març.

Un altre objecte de polèmica en relació amb els concerts és que a l'edició d'enguany no ha actuat ni tan sols un grup que s'expressara en valencià. Com a molt, es podria esmentar en eixe sentit la banda Seguridad Social, que compten amb un parell de cançons en la nostra llengua al llarg de la seua trajectòria i que van actuar com a cap de cartell el passat mes de juny a la semifinal celebrada a Cullera. Les semifinals de Sona la Dipu s'estructuren a partir de la base d'un grup “consolidat”, al que telonegen tres grups emergents participants al concurs. D'entre els 18 grups novells que han passat pels escenaris de la Diputació al llarg de les sis semifinals, cap ni un canta en valencià, i fins i tot al llistat de 35 bandes previ a l'elecció dels semifinalistes s'hi pot trobar cap.