dimarts, 27 de setembre del 2011

Al PP valencià no li cal cap programa per controlar RTVV

La possibilitat d'un futur control dels informatius a RTVE va despertar la passada setmana un enorme escàndol entre la societat espanyola, un fet que en les nostres terres resultà sorprenent. I és que ací, dia rere dia, a Ràdio 9 i Canal 9, simpatitzants o familiars de militants i alts càrrecs del PP col·laboren activament –instal·lats en tots els departaments dels mitjans públics- perquè al discurs al servei dels popularistes no li calga cap responsable polític que li haja de llevar una coma.

La setmana passada molts periodistes i ciutadans espanyols es duien les mans al cap davant la temptativa –finalment avortada- del Consell d’Administració de RTVE per tindre accés al sistema de producció d’informatius. Assistien atònits a un intent que s'assenyalava "inadmissible" de control previ de la informació de l’ens públic per part dels polítics de torn. Les xarxes socials bulliren durant unes hores en nom de la llibertat d’expressió, de la transparència i de la pluralitat informativa. Alhora, molts valencians es sorprenien per esta reacció. Com es pot reaccionar així davant la possibilitat d'una futura manipulació política quan la manipulació i la intervenció d'un partit polític és un fet des de fa anys en un ens públic com RTVV, en què arriba a nivells de règim totalitari sense que ningú en diga res?

El corrent polític popular està instal·lat a les redaccions, de manera que no cal patir si no hi ha un consell de savis que en supervise el discurs. RTVV és, des de fa anys, una mena de Ministeri de la Veritat orwellià, a través del qual l’Ingsoc –ací, el PP- exercix el govern i reescriu la història segons el seu parer. De la mateixa manera, al PPCV no li tremola el pols a l’hora de cridar els seus treballadors de RTVV per servir a les seues files. Els casos més cridaners i recents en la insana pràctica dels gots comunicants partit-mitjà públic-partit són els de la nova portaveu del Consell i consellera de Turisme, Cultura i Esports, Lola Johnson, que abans ocupava la direcció de Canal 9; i el de la nova directora de Ràdio 9, Núria Romeral, qui, en sentit invers, va ser l'última secretaria autonòmica de Comunicació en el Govern de l’imputat Francisco Camps. És a dir, la responsable d’impedir que la dimissió de l’expresident es retransmetera en directe.

Però, per més cridaners que siguen, els seus casos no són els únics. Sols estos moviments han generat més canvis en l'òrbita PP/RTVV. Paula Meseguer, cap de premsa del PPCV en l’etapa de Ricardo Costa com a secretari general –i, posteriorment, redactora del programa DBT.es de Canal 9- ha substituït en el càrrec Romeral. Messeguer és filla de la portaveu adjunta del PP en les Corts i secretària del partit en la província de Castelló, Marisol Linares. I per tancar el cercle apareix Maria Salut Pedrós com a subdirectora d’Informatius i Esports, persona de màxima confiança de Meseguer.

Són llocs intercanviables, persones que tant valen per ser representants polítiques del partit com per decidir què és notícia i què no en els mitjans de comunicació pública. L’historial vinculat a càrrecs polítics i gent del PP en RTVV, però, és llarg i va més enllà dels llocs de feina amb capacitat de decisió. Quanta gent hi ha instal·lada a la televisió i la ràdio “de tots els valencians”? La llista és molt extensa i hi ha vincles desconeguts, però hi un bon grapat de casos bastant significatius.

Per començar, el mateix marit de Romeral, Pablo Obiol, està col·locat al departament de Comunicació, la revista interna del qual realitzava, motiu pel qual se’l va fitxar. La revista ja no existeix, per la qual cosa Obiol no té ara una tasca concreta. L'exdiputat Felipe del Baño, ara regidor en San Antonio de Benagéber, té el seu germà, Luis Miguel del Baño, en la secció de política de la redacció de Canal 9. Per altra banda, Aurelio Hernández, quan era alcalde de Càrcer pel PP, va fer una àmplia col·locació dels seus en Canal 9. Dos regidors del PP de la localitat -i parents seus- treballen a televisió. Es tracta de la seua neboda Noelia Estarlich Hernandis, amb plaça fixa com a tècnic d'auditoria, i el cosí d'esta, Esteban Piqueres Hernandis -actualment primer tinent d'alcalde de Càrcer pel PP-, cap intermedi en el departament de Documentació. El diputat del PP Eduardo Ovejero té el seu fill, Javier Ovejero, en el departament d'Enginyeria, i la dona, Concha Foz, en Correus.

En la seua època com a director d’Informatius de TVV, Lluís Motes també va fer algun favor. Així, va col·locar en el departament de Producció la seua cosina, Sonia Vilar, i la seua cunyada, Raquel Pavía. Igual que Leonardo Ramón, expresident del Consell d'Administració de RTVV, que va buscar treball al seu fill, Leonardo, i a la seua neboda, Belén Bordils, ambdós en el departament d'Informatius. Tampoc es va quedar arrere José Vicente Villaescusa que, sent director general de Canal 9, va vore com la seua dona, Pilar Nadal, aconseguia una plaça en propietat en l’àrea de Noves Tecnologies.

D'aquella època és també l'entrada en Informatius de Cristina Bonet, cosina de qui en aquell moment era cap d'Informatius, Pau Pérez Rico, ara responsable de comunicació d'El Corte Inglés a València. Javier Gomar, que va passar de la direcció de RTVE a València en temps del PP, a directiu de RTVV quan els populars van perdre el govern central té col·locada a la seua filla, Laura Gomar.

Estos serien sols un recull de noms, però n'hi ha molts més. En l'òrbita del PP també varen collir fruits per la seua col·laboració aquells que participaren en la campanya per organitzar un "sindicat groc" per dividir la representació dels treballadors. Les llistes de USO, creades sota els auspicis de l'ara processat per abusos sexuals Vicente Sanz, han estat sempre plenes d'este tipus de personatges a meitat camí entre el partir i l'ens, però pocs casos hi ha com el de Luis Tamarit Laguarda, conegut com 'El Capi'. Tamarit va ser el primer cap de llista de USO en unes elccions sindicals, i amb posterioritat han entrat en Canal 9 tres dels seus fills: Luis Tamarit Nieto, en el web; Salvador Tamarit Nieto, en producció, i África Tamarit Nieto, en compres. El pare, 'El Capi', va passar d'auxiliar d'explotació especialitzat en tirar cables en les unitats mòbils a ser productor d'informatius.

Tenint açò tan a prop, és normal que l'alarma generada pel moviment del Consell d'Administració de RTVE semble una exageració. Si el PP estatal vol controlar i acabar amb la relativa imparcialitat de RTVE no cal que ho faça d'una manera indirecta, com suggeria el control d'un programa informàtic d'edició de notícies; tan sols ha de fer com el PP valencià, establir un corredor entre la seua seu i la radiotelevisió pública.

Cal recordar RTVV es troba en situació de "fallida tècnica", segons els últims informes del Síndic de Comptes de la Generalitat Valenciana. Serà interessant vore si l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que el Consell prepara per mantenir la seua viabilitat té en compte o no tots estos noms.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Te acuerdas del tripartit a Simat,convocasteis oposiciones para la plaza de asesor del alcalde o entro por la via de a dedo el SR.XIMO.
Publica a que se dedica y para quien trabaja el marido de ANA PASTOR
Publica las licencias de TV que se le dieron al marido de CARMEN CHACON.
PUBLICA QUE HOY HAN DETENIDO AL EX ALCALDE DE RONDA Y A VARIOS EX CONCEJALES por delitos de URBANISMO.
Publica que hoy el tribunal ha dejado en libertad sin fianza al pincipal implicado del caso Gurtel no con los 15ml.que pedian.
publica donde trabaja toda la familia de CHAVES en Andalucia.

Anònim ha dit...

PP lladres feixistes fora del País valencià i els xurros com el de dalt també